Mistä aloittaisin? 30 kysymystä

Reilun vuoden ajan on tapahtunut niin paljon muutoksia, että päätin jättää yli 10 vuotta palvelleen vanhan blogini arkistoksi ja aloittaa täysin uuden blogin tuottamisen. Koska en oikein osaa sanoa, mistä lähteä liikkeelle, starttaan tämän sivuston Maisa Hyttisen muodostamalla 30:llä kysymyksellä – ja tämä on se hevosenomistajan edition!

1. Kuka olet?

Olen Penina Peltonen, 33 vuotta pian täyttävä hevosharrastaja, media-alan freelancer ja kv-liiketalouden opiskelija. Kaikkea on tullut kokeiltua, osa todettu toimivaksi, osa ei niinkään. Pitkälti osaan antaa kokemuksen kautta mielipiteen asiaan kuin asiaan… Kysyttiin sitä tai ei.

2. Milloin ja missä aloitit hevosharrastuksen?

Vuonna 1991 ollessani noin 4-vuotias pääsin Orimattilan eläinpuistossa talutusratsastukselle. Sen jälkeen jostain kumman syystä sain aloittaa alkeistunnit ja siitähän se homma sitten ”vähän” lähti laukalle vuosien saatossa.

3. Suurimmat saavutuksesi?

Olen erityisen ylpeä Playsson.netin portaalista sekä Hevoslehti Ridestä, puhumattakaan saaduista tutkinnoista tai työkokemuksesta. Sulkana hatussa mainittakoon myös useita kymmeniä ratsukoulutettuja nuoria hevosia sekä projekteja, jotka tuli tehtyä ”silloin joskus”.

4. Mitä odotat tällä hetkellä?

Kesää! Tuntuu, että elän aina kesästä kesään, talvi menee muumimaisessa horroksessa. Tosin ihan hirveitä talvia ei ole ollut ja edellinenkin meni kivasti opiskelujen ja uusien ystävien parissa.

Toinen odotuksen väärti on Duken treenaaminen ja sen mahdollinen kilpaura ensi vuonna orin kääntyessä 4-vuotiaaksi.

5. Elämäsi hevoset?

Shetlanninponiruuna Play Boy (s. 1991) on se one and the only. Ensimmäinen oma poni, joka on ollut meillä vuodesta 2001. Seuraavana listalla latvialaiset ruunat Akrobats ja Sengrijs, joista jälkimmäinen on jo taivaslaitumilla.

Minä ja Sengrijs Lempäälässä v. 2008.

 

6. Suunnitelmasi vuodelle 2020?

En ole oikeastaan suunnitellut mitään, kun ei oikein uskalla suunnitella. Maailman tilanne on mitä on ja sen mukaan mennään. Päivät rullaa aikalailla, kuten ennenkin. Korona ei ole järin paljoa arkea muuttanut. Työt teen netissä, opiskelut on paketissa tältä lukuvuodelta ja nekin tehty etänä… no worries!

7. Miten rentoudut?

Katson Kardashianeita tai muuta joutavaa aivot narikkaan -ohjelmaa. Harrastan myös uhkapelejä. Nyt vaan fyysinen harrastustoiminta on tauolla, kun ei voi juoda lattea ja paukuttaa pelikonetta kahvilassa.

8. Oletko kilpailuhenkinen?

Erittäin. Oli kyse mistä tahansa. Otan aina liikennevaloissa viivalta jonkun bensalenkkari-Jonnen kanssa.

9. Mitä harrastat?

Tulikin jo tuossa ylempänä vähän lueteltua. Muuten ei oikeastaan ole mitään erityistä harrastusta. En pysty enää laskemaan hevosia pelkäksi harrastukseksi. Nykyäänhän tämä onkin enemmän hevosten omistamista, mutta harrastus sekin!

10. Mieleenpainuvimmat kokemuksesi hevosen kanssa?

Niitä riittää, joten en lähde tässä luettelemaan vuosien ja vuosien takaa olevia juttuja. TOP 3:een pääsee varmasti ensimmäinen kisattu 110 cm luokka (ottaa mahasta jo pelkkä ajatus), Playssonin voitto Vermon poninäyttelyn veteraaneissa sekä kaikkien meidän hevosten esiintymiset erilaisissa tapahtumissa.

Laskin jossain välissä, että olen pelkästään omistanut noin 30-40 hevosta ja siihen päälle vielä ylläpidossa ja ratsutuksessa olleet. Jokaisesta hevosesta olisi varmasti jokin tarina kerrottavana.

Playsson Vermon paras veteraani v. 2012.

11. Miksi bloggaat?

Alunperin aloitin bloggaamisen vuonna 2009-2010 lähinnä sen takia, että oli paljon kerrottavaa. Kun on oma talli ja hevosia, riittää aina jotain päivitettävää. Jossain vaiheessa kiire ajoi kirjoittamisen ohi ja viime vuosina bloggaaminen on miltei kokonaan jäänyt. Rakastan kirjoittamista, joten nyt koin, että voisi olla aika tehdä ”comeback”.

Aiheet vain ovat muuttuneet, kuten elämänkin sisältö, mutta uskoisin, että tässä riittää kaikille luettavaa. Aiemmin julkaisin paljon valmentamiseen liittyvää, joten tiedon jakaminen on varmasti ollut yksi motivaation lähde. Ja sitä se on edelleen. Uusia oppilaita tulee koko ajan, joten aina on joku, jolle siirtää tietoa ja taitoa. Draamaa en enää kaipaa.

12. TOP 5 blogit tai sometilit?

Niin paljon kuin jo pelkästään työni puolesta ”joudun” seuraamaan hevosalan somea, en juuri varsinaisesti lue mitään blogia tai syvenny tiettyyn tiliin sen enempää. Ylipäätään arvostan heitä, jotka jaksavat aina vain panostaa omiin julkaisuihinsa ja niiden painokkuuteen.

Olen aina pitänyt Maisan ammattimaisesta tyylistä sosiaalisen median suhteen, joten hän on ehdottomasti yksi suosikeistani. Toinen on Petra, joka on positiivinen ja taatusti merkittävä yhteistyökumppani somen suhteen, mikäli jokin yritys sellaista kaipaa. Sitten on Essi, joka lukeutuu juurikin niihin sitkeisiin, postauksiinsa panostaviin pitkäjänteisiin bloggaajiin. Näiden lisäksi listaan vielä Tuulin sekä Aada, joista kumpikaan ei sen suurempia selityksiä kaipaa. He ovat kovalla työllä saavuttaneet seuraajamäärät.

13. Mikä on parasta elämässäsi juuri nyt?

Stressittömyys, oma rauha ja vapaus. Näin pitkiä aikoja en ole tainnut olla matalalla stressimäärällä, kuin mitä olen ollut viimeiset 7-8 kuukautta. Vuosien varrella olen oppinut, että kun myrkyllisistä ihmisistä pääsee eroon, voi itse vihdoin hengittää. Heti alkuun sitä ei ehkä näe, mutta myöhemmin sen ymmärtää.

14. Hevonen jota ihailet?

Hmm… Sellaista ei taida siinä mielessä oikein olla. Lapsena rakastin John Whitakerin Miltonia sekä joskus teininä Malin Baryardin Butterfly Flipiä. Nyt en juuri seuraa kilparatsastusta, enkä kyllä raviurheiluakaan.

Ihailen hevosta, jolla on kyky pysyä rauhallisena jokaisessa tilanteessa ja joka jaksaa ymmärtää ratsastajaa kerta toisensa jälkeen, vaikkei signaalit olisikaan niin selkeitä.

15. Vahvuutesi ja heikkoutesi hevosihmisenä?

Vahvuutena pidän vuosien varrella saatuja kokemuksia – niin niitä hyviä, kuin huonojakin. Näen nopeasti ratsukkokohtaisen kokonaistilanteen ja olen mielestäni myös hyvä lukemaan hevosta. Olen lisäksi aika letkeä hevosihminen.

Heikkouteni on varmasti aivoja nopeampi suuni. Kerron mielipiteeni suoraan ja rehellisesti ja siitä harvoin pidetään. Etenkin jos ja kun olen oikeassa. Siksi minulla on ilmeisesti jokin ”maine”, josta en oikeastaan ole itse niin tietoinen, mikä se on tarkalleen. 😀 Toinen heikkous on taito hankkia hevosia aivan tyhjästä ilman sen suurempaa harkintaa.

16. Kuka on esikuvasi?

Hevosalalla heitä on kaksi: virolainen kouluratsastaja- ja valmentaja Marika Vunder sekä jo edesmennyt Minna ”Blondi” Kemppainen. Hirveän montaa ihmistä en arvosta näissä piireissä, mutta he sen vilpittömästi ansaitsevat. Molemmilta olen oppinut paljon.

Normaalien ihmisten osalta on pakko mainita Cheek sekä Kardashianeiden klaani, mutta VAIN ja AINOASTAAN heidän bisnesälynsä sekä brändäystaitojensa takia. Harva osaa tehdä itsestään menestyvää tuotetta.

Äiti on myös aika pelottavan vahva ja lujatahtoinen ihminen.

Marikan tunnilla Virossa v. 2010.

17. Mitä haluaisit oppia vuonna 2020?

Yksi kieli voi olla hyvä lisä. Olen opiskellut aiemmin viron alkeita, joten sitä voisi yrittää jatkaa tai sitten saksaa (onnistuin istumaan 2 h viime syksynä AMK:n kurssilla). Tavoite olisi osata suurinpiirtein viittä kieltä ainakin auttavasti. Nykyään englantia tulee käytettyä päivittäin, varsikin koulussa, kun opiskelen kansainvälisellä puolella. Opetus, tehtävät ja muu kanssakäyminen on englanniksi.

18. Minkä luonteenpiirteen vaihtaisit itsestäsi?

Kärsimättömyyden sekä päättämättömyyden. Ei mikään hirveän hyvä yhdistelmä.

Kaiken pitäisi tapahtua mielellään hetinyt, mutta jos osaisi päättää niin sekin voisi jo auttaa asiassa. 😀 Ylipäätään on vaatinut aika paljon työstämistä oman pään sisällä, että olen jo päässyt eroon tietyistä piirteistä.

19. Mitä piirrettä inhoat ihmisissä?

Sairaalloinen uteliaisuus ja oman erinomaisuuden pönkittäminen muiden kustannuksella. Jälkimmäiseen olen syyllistynyt itsekin. Utelaisuuteen liittyy myös selän takana puhuminen sekä juoruilu. Toki aina muiden asiat kiinnostaa, mutta joku tolkku…

20. Kallein ostoksesi?

Olen aika saakelin pihi ihminen. Jos ostan jotain, se on yleensä muuhun kuin omaan käyttöön. Tähän ei varmaan lasketa ajoneuvoja eikä hevosia, joten joudun ihan oikeasti pohtimaan tätä… Voisin veikata, että kallein yksittäinen ostokseni on nykyinen iPhone. Tosin senkin maksoin apurahalla, että ei sitäkään varmaan voi laskea! En osaa sanoa.

21. Epäsuosittu mielipiteesi?

Mitä tahansa möläytän ja mistä tahansa, etenkin julkisilla paikoilla. 😀

22. Mitä ihailet toisissa ihmisissä?

Itsekuria ja pitkäjänteisyyttä. Oma pinna ei riitä juuri mihinkään ja tylsistyn helposti. En esimerkiksi ikinä jaksaisi käydä kuntosalilla treenaamassa tai pitää itseäni dietillä tai muutta yleispätevällä setillä.

Itsekuri on tietty monimuotoinen asia, sillä toisaalta mulla on aika vahva pää. Tarvittaessa riittää rohkeutta mihin vaan, eikä se juuri vaadi isoa heittäytymistä. Itsetunnon ja -kurin raja voi olla häilyvä.

23. Mikä inspiroi juuri nyt?

Ei yhtään mikään. 😀 Raha inspiroi aina.

Minä ja Akro useampi vuosi takaperin Korpikylässä.

 

24. Suurin paheesi?

En juo, enkä polta, joten varmaankin on aiemmin mainitsemani uhkapelaaminen.

25. Mitä somekanavia käytät?

Enimmäkseen Instagramia sekä Facebookia, mutta välillä tulee selattua myös YouTubea, LinkedIniä ja TikTokia.

26. Unelmiesi työpaikka?

Oikeastaan olen jo unelmieni työpaikalla, koska päätän itse mitä teen ja milloin. Freelancerina toimimisessa ja samalla opiskelemisessa on paljon hyviä, mutta toki myös huonoja puolia. En silti vaihtaisi vieläkään palkkatöihin.

27. Tärkeimmät ominaisuudet hevosessa?

Riippuu paljon mihin käyttötarkoitukseen ja kenelle. Jokaiselle löytyy sopiva hevonen, jos vain osaa rehellisesti määritellä omat kykynsä. Itse haluan, että ratsuhevonen on kooltaan iso, luonteeltaan mieluummin hidas, kuin liian välkky ja käsiteltäessä nöyrä.

Loppupelissä ei millään ominaisuudella ole väliä. Kaikkea on tullut nähtyä ja harvoin vika on ollut hevosessa.

28. 3 biisiä, joita kuuntelet tällä hetkellä?

Kuuntelen äärettömän vähän musiikkia, ainoastaan sen mitä autossa tulee radiosta (YleX). Jos satun eksymään Spotifyn puolelle, niin ne voisi olla:

  • Regard – Ride it
  • Evelina – Hitaasti
  • Lady Gaga – Stupid love

29. Millainen hevosenomistaja olet?

Paha sanoa. Olen tarkka tietyissä asioissa, mutta paljon annan vapautta myös ratsastajille. Myönnän olevani jumiutunut vanhoihin kuvioihin, meillä ei juuri uusita ajatusmalleja. Toisaalta mulla on ollut omia hevosia parinkymmenen vuoden (apua!) ajan, joten se mikä on todettu toimivan, on jäänyt kaavaksi.

Vaatii paljon, että saa muutettua asennetta, mutta olen ollut hattu kourassa mm. meidän kengittäjä Maija Ala-Vannesluoman sekä ratsuttaja Tiia Ersalan kanssa. Kumpikin on äärettömän ammattitaitoisia naisia, joten olen jäänyt mieluusti kyselijän rooliin. 😉

30. Mitä haluat saavuttaa seuraavan viiden vuoden aikana?

Jotenkin olen aina ollut odottavalla kannalla sen lopullisen läpimurron suhteen. En sitten tiedä mikä se on, mutta odottelen sitä edelleen… Toisekseen tahtoisin, että meille tulisi jatkossa enemmän taas nuoria hevosia, joita saisi rakennettua kilparadoille.

Lv-ori Lassi jumppaamassa.

 

Mistä te haluaisitte, että kirjoitan jatkossa?

You Might Also Like

Leave a Reply