Some on oman brändin kehittämistä

Some vaikuttaa olevan monen nuoren – ja vähän vanhemmankin – unelma-ammatti, jossa voi yhdistää oman intohimonsa ja työskennellä joustavien aikataulujen mukaan. Tämä ajatus ei varmasti ole vieras hevosalallakaan, onhan hevosharrastus yksi visuaalisimmista lajeista. Kuitenkin ammattimaiseksi sisällöntuottajaksi ryhtyminen vaatii enemmän kuin vain somessa olemisen ja sisällön jakamisen.

Nykysomen parissa on oltava jatkuvasti luova, sitoutunut ja kyetä erottumaan massasta muiden somettajien sekä tekoälyn hengittäessä niskaan. Menestyäkseen somettajan on ymmärrettävä algoritmeja, tunnettava yleisönsä ja osattava tuottaa säännöllisesti laadukasta ja kiinnostavaa sisältöä. Puhumattakaan kyvystä verkostoitua ja luoda yhteistyökumppanuuksia sekä valmiutta kehittää jatkuvasti omaa brändiään ja osaamistaan saadakseen jonkinlaista tienestiä.

Sosiaalinen media on muuttunut viimeisten vuosien aikana ja muuttuu jatkuvasti. Oma matkani bloggaajana alkoi vuonna 2005 perinteisestä tallipäiväkirjan pitämisestä, mutta pian siirryin verkkoon ja löysin itselleni sopivan alustan. Vuosien varrella bloggaaminen on kuitenkin muuttunut merkittävästi ja lyhytvideot ovat korvanneet ”vanhanaikaisen” tekstiblogin.

Määrittele tavoitteesi

Jokaisella somettajalla on omat syynsä somesisältöjen tekemiseen. Jotkut haluavat pitää päiväkirjaa itsestään, hevosharrastuksestaan sekä elämästään, kun taas toiset tavoittelevat laajempaa yleisöä ja mahdollisesti ammatillista menestystä. Selkeät, mitattavat tavoitteet voivat auttaa etenemisessä. Tavoitteiden tukena toimii somekalenteri, joka rytmissää sisältöjä sekä niiden aiheita.

Tavoitteet voivat vaihdella. Ne voivat olla esimerkiksi tietty määrä postauksia kuukaudessa, saavutettu näkyvyys tai pääsy johonkin tapahtumaan vaikuttajapassin avulla. Mitä enemmän saavutat tavoitteitasi, sitä enemmän pysyt motivoituneena.

En juuri ehdi (tai halua) enää omia hevospuolen juttuja someen päivitellä. Kuva: Iita-Maria Ahtiainen

Erotu joukosta

On hyvä ottaa inspiraatiota muilta somettajilta, mutta erottuminen joukosta on tärkeää. Tee somekanavastasi oma brändisi ja tunnusmerkkisi. Mieti, mikä tekee sinusta ainutlaatuisen ja millaisia vahvuuksia sinulla on. Onko sinulla erityinen visuaalinen tyyli, humoristinen kirjoitustapa vai painottuuko somesi asiantunteviin aiheisiin? Pyri olemaan aito itsesi etkä matkimaan muita.

Yhteistyö muiden somettajien ja alan toimijoiden kanssa on aina hyödyllistä. Mitä enemmän verkostoidut, sitä enemmän jäät mieleen. Verkostoituminen voi avata ovia uusiin mahdollisuuksiin ja yhteistyöprojektit voivat tuoda lisää näkyvyyttä somekanavillesi.

Säilytä oma tyylisi

Somettamisen alkuvaiheet voivat olla haastavia, mutta on tärkeää pysyä uskollisena omalle tyylilleen. Mieti tarkkaan kanavalle nimi ja millä tyylillä haluat lähteä liikkeelle. Älä tee turhia muutoksia vain hetken mielijohteesta tai muiden vaatimuksesta. Pyri erottumaan massasta ja kehittämään omaa tyylisiäsi. Kuuntele muiden neuvoja, mutta ole samalla rohkeasti oma itsesi. (Team-alkuisia somekanavia on ihan vaan muutama…)

Keskity olennaiseen, äläkä turhaan huomion hakemiseen. Hevosalan ”julkkisvaikuttajia” on vähän ja heidänkin suosionsa perustuu pitkäaikaiseen ja kovaan työhön. Älä tuijota liikaa seuraajamääriin, vaan luota enemmän omaan sisältöösi ja sen laatuun.

Tulevaisuuden mahdollisuudet

Sosiaalisen median ja eri muotoisen bloggaamisen merkitys jatkaa kasvuaan ja monet yritykset ymmärtävät näiden kanavien voiman mainonnan suhteen. Hyvä somekanava voi avata ovia erilaisiin mahdollisuuksiin ja siitä voi tulevaisuudessa kehittyä jopa ammatti. Panosta siis opiskeluun ja luovuuteen, sillä somen avulla voi todellakin mahdollisesti työllistyä tulevaisuudessa.

Omalle kohdalle on tullut paljon hienoja tilaisuuksia somen ansiosta ja vaikken juuri ehdi (tai halua) enää omia hevospuolen juttuja someen päivitellä, teen sisällöntuotantoa muuten työkseni. Jokin ammatillinen pätevyys tähänkin oli saatava, joten valmistun vielä tänä kesänä digitaalisen sisällön asiantuntijaksi, saaden samalla liiketoiminnan erikoisammattitutkinnon.

You Might Also Like

Leave a Reply