Tiedätkö, saako hevosesi riittävästi tärkeitä rasvahappoja?

Kaupallinen yhteistyö.

Omega-rasvahapot saattavat olla joillekin hevosenomistajille outo termi, mutta niiden vaikutuksen hevosen hyvinvointiin ovat merkittäviä. Siksi olisikin syytä tarkistaa, saako oma hevonen ruokinnassaan niitä riittävästi. Tiettyjen rasvahappojen puute aiheuttaa esimerkiksi ihon hilseilyä ja karvan lähtöä sekä altistavat ihon tulehduksille. 

Omega-3-sarjan EPA-ja DHA-rasvahappojen tiedetään olevan tärkeitä esimerkiksi hevosten ja koirien monille fysiologisille toiminnoille. Riittävä päivittäinen omega-3 -rasvahappojen saanti antaa edellytykset rakentaa elimistöön antioksidanttinen ja tulehduksia vastustava ympäristö. Rasvahapoilla tiedetään myös olevan karvan, ihon ja limakalvon terveyttä edistäviä vaikutuksia, joka on hyväksi esimerkiksi kesäihottuman hoidossa.

Vuonna 2015 suomalainen Effe Balance lanseerasi kotimaan markkinoille hevosille kehitetyn Effektri Omega-3 ravintoöljyn yhteistyönä tuotteen kehittäjän ja valmistajan, hollantilaisen Bioactri B.V.:n kanssa. Effektrissä käytetyn toimintamekanismin tutkimus- ja kehitystyö on saanut alkunsa 1990-luvun alussa Harmen Hofstran toimesta.

Hofstra on omistanut uransa rasvahapoille ja on lisäksi EFSA:n (Euroopan elintarviketurvallisuusjärjestö) entinen pääsihteeri sekä toiminut hollantilaisen TNO:n ravitsemus- ja elintarviketutkimusyksikössä.

Tämän pitkäkestoisen hankkeen tavoitteena on ollut löytää oikeat raaka-aineet sekä komponentit sellaiselle omega-3-tuotteelle, jonka avulla EPA- ja DHA-rasvahappojen määrää saadaan veressä lisättyä riittävästi. Näin syntyi Effektri Omega-3.

Effektri Omega-3:sen hyödyt

Vain imeytyneistä omega-3 -rasvahapoista on hyötyä hevosille. Effektri Omega-3 -tuote tukee suosituksia tarjota ravinnoksi enemmän monityydyttymättömiä rasvahappoja (omega-6 ja omega-3), vähentäen samalla tyydyttyneiden rasvahappojen osuutta. Effektrin toimintamekanismi perustuu erikoislaatuisen extra-neitsytoliiviöljyn vahvoihin polyfenoleihin, joiden yksi tehtävistä on toimia tuotteen ”hapettumisen estoaineena”. 

Tämän lisäksi tällä antioksidantilla ja sen vaikuttavilla aineilla on roolinsa solua suojaavan kalvon rasvahappoprofiilin optimoimisessa. Hapettumisen estäminen ja imeytyvyys on siis varmistettu parhaalla mahdollisella tavalla, joka on huomioitu myös Euroopan ruokaturvallisuusviraston (EFSA) myöntämällä terveysväittämällä.

Effektri Omega-3 pitää päivittäin annosteltuna solukalvon joustavana ja läpäisevänä, jotta ravinteiden sisääntuonti ja kuona-aineiden poisvienti pysyy optimaalisena jokaisena päivänä.

Lisäämällä ruokintaan suositellun annoksen koko elinajan, on mahdollista rakentaa hevoselle vahva anti-inflammatorinen ja antioksidanttinen puolustusjärjestelmä. Tämä tarkoittaa käytännössä tulehdusperäisten sairauksien riskin madaltamista.

Laatu ja toimivuus on rakennettu osaavissa käsissä

Effektri Omega-3 ei ole yksin täydennysrehumarkkinoilla, mutta vankan tieteen kannalta se on ylivoimainen tuote. Effektri perustuu vuosien tieteellisiin tutkimuksiin Pohjoismaissa, Alankomaissa ja muissa Euroopan Unionin maissa. 

Tuotteen laadusta, turvallisuudesta ja vakaudesta ei ole koskaan käyty keskustelua, eikä siitä ole saatu kritiikkiä. Eurofins testaa säännöllisesti tuotteen ainesosia. Effektrin päivittäinen käyttö ei aiheuta riskejä ympäristöä haittaavista epäpuhtauksista, kuten dioksiineista ja dioksiinin kaltaisista PCB-yhdisteistä.

Tuotteet testiin

Koska omega-rasvahapot vaikuttavat hevosen terveydentilaan monin eri tavoin, lukeutuu hyötyjien listaan myös nivelet, jänteen ja lihakset. Yhteistyössä Effe Balancen kanssa Effektri Omega-3 -valmistetta testaa syyskuusta alkaen kuusi hollolalaisessa kotitallissa asuvaa harrastehevosta. 

Seuratuimpina tapauksina ovat kaksi 18- ja 19-vuotiasta puoliveriruunaa, joilla on pitkän kilpauran jälkeen jo vaivaa nivelissä sekä jäykkyyttä selässä. Molemmilla kokoa on lähemmäs 175 cm ja ne tekevät edelleen kevyesti töitä muutamana päivänä viikossa.

Toisena kohteena on 15-vuotias shetlanninponitamma, jolla on krooninen kaviokuumetausta sekä 2-vuotiaana puhjennut kesäihottuma. Kesäihottuma on pysynyt viime vuosina suhteellisen vähäoireisena. Iho on kuitenkin vitamiinikuureista huolimatta kuiva. 

Verrokkina näille “seurantakeisseille” ovat 6-vuotias isoksi kasvava puoliveriruuna, 15-vuotias lämminveriori sekä 8-vuotias shetlanninponitamma. Koko lauma aloitti Effektri Omega-3:en käytön kuun alussa ja ne saavat sitä iltarehuihin sekoitettuna (hevoset 25 ml ja pikkuponit 10 ml). Jos annostelu tuntuu hankalalta, on Effe Balancen nettisivuilla käytössä kätevä annoslaskuri.

Muille omegat maistuivat, ainoastaan nuorin puoliverinen epäili tässä olevan jotain vikaa ja söi alkuun iltarehunsa pitkin hampain. 

Muihin aiemmin kokeilussa olleisiin rasvahappotuotteisiin verrattuna siis Effektri Omega-3 on saatu syötyä. Edellisissä oli niin vahva kalan haju, ettei rehuihin edes koskettu. Effektrissä käytetty syvänmeren villikalaöljy onkin puhdistettu mekaanisesti niin, ettei siinä ole kalan proteiinia. Vain 100 % puhdasta EPA ja DHA-rasvahappoa.

Seuraa tuotetestausta esimerkiksi Instagramissa tileillä @playssonnet tai @itsmepennie

You Might Also Like

Leave a Reply