Kömpelö vai jotain muuta?

Viime viikkoina on taas ollut sellaista menoa ja meininkiä, että on vallan meinannut jäädä uuden blogin päivittäminen!

Latvialainen ruuna Akro on ollut meillä vuodesta 2012 lähtien, jolloin ostin sen Suomeen. Välissä se on ehtinyt olla mm. leasingissä ja uudella omistajallakin, mutta nyt se on ollut kotona jo parin vuoden ajan. Ruuna on n. 175 cm ja varustettu hämähäkkimäisen pitkillä jaloilla. Se on ”aina” ollut kömpelö, joskin silti taitava allrounder-ratsu.

Kolmisen viikkoa sitten Akrolle kävi ikävä äksidentti, kun se ulos vietäessä kaatui tallin käytävälle ”suorilta jaloilta”. Vauhtia ei ollut, mutta jotenkin se onnistui kompastumaan omiin jalkoihinsa ja kaatui oikealle kyljelle. Pystyyn päästyään oikea takajalka ei ottanut painoa, joten laitoin sen takaisin karsinaan ja viritin kylmäpussit ristiselän sekä lonkkien päälle. Muutama vuosi sitten se kaatui tarhassa ja Kangasalan klinikan tutkimusten jälkeen ruunalta löytyi lopulta pieni kolhu SI-nivelessä.

Nyt tilanne oli se, ettei sitä uskaltanut lähteä kuljettamaan, sillä se tuskin olisi pystynyt trailerissa seisomaan kovinkaan helposti tasapainossa. Niinpä hoitona oli karsinalepo ja kipulääkitys. Muutaman päivän kuluttua Akro varasi jo painoa molemmille jaloille ja liikkui paremmin. Meidän hevoshieroja kävi antamassa sille TENS-hoitoa, joka silminnähden helpotti jotain kireyttä tai hermopainetta. Hieroja oli sitä mieltä, että selän seudulle on käynyt trauma kauan ennenkuin Akro edes oli tullut meille v. 2012. Jokainen tälli on lisännyt kömpelyyttä ja takapään heikkoutta. Siksi se ei ole saanut sinne kunnolla lihaksiakaan, vaikka miten on treenattu ja syötetty, eikä sopivaa satulaa ole löytynyt.

Vähitellen päästiin kävelyttämään ja se tarhaili muutaman tunnin ajan kentällä päivittäin. Toipuminen näytti hyvältä!

Tottakai meidän tuurilla tulee takapakkia kaikessa, niin tälläkin kertaa. Viime viikon maanantaina Akro oli oikealla kyljellään puolimakuullaan karsinassa, eikä päässyt ylös. Se oli ehkä yrittänyt piehtaroida tai jotain, mutta heikompi takajalka oli niin, ettei saanut sillä vauhtia. Soitto päivystävälle eläinlääkärille, joka lupasi tulla mahdollisimman pian. Sillä välin yritettiin saada hevosta ylös. Se vaihtoi vasemmalle puolelle ja siitä sitten pääsi lopulta pystyyn kumimattojen avustuksella. Päivystävällä meni tunti saapua. Hän ei oikeastaan voinut siinä muuta, kuin antaa kipulääkettä suoraan suoneen, vaikka tilanne olikin jo ohi. Kaiken varalta silti, jos lihakset olisivat taas hellänä. Orivetin klinikan eläinlääkärin vierailu saatiin sovittua puhelimitse parin päivän päähän. Hän ottaisi mukaan ultraäänilaitteen, jotta ristiselkä saataisiin kuvannettua.

Akron ristiselän, lonkkien ja SI-nivelen seutu ultrattiin ensin päältä ja sen jälkeen pyllyn kautta. Onneksi mitään uutta vammaa ei näkynyt, ainoastaan jo Kangasalalla aiemmin löydetyn vanhoja merkkejä. 100 % varmuudella eläinlääkäri ei voinut sulkea pois pienen murtuman tai muun vaurion mahdollisuutta, mutta tällä kuvantamisella sitä ei voitu nähdä. Minulle riitti tieto siitä, ettei mitään uutta ollut tai isoja murtumia tms. Eläinlääkäri neuvoi jättämään kipulääkkeen pois, sillä hevonen on pirteä, syö, juo ja pystyy pissaamaan sekä kakkaamaan. Vain tarvittaessa voi kipulääkettä antaa.

Näin ollen tilanne meillä on se, että Akro on seuraavat viikot karsinalevossa, jonka jälkeen voi taas aloitella tarhailua ja kävelytystä. Kengittäjä kävi ottamassa kengät pois jo aiemmin ja tallin käytävä on nyt päällystetty varmuuden vuoksi kumimatoilla. Muutaman viikon kuluttua sitä saa taas hieroa ja antaa TENS-hoitoa, sen aikaa pitää helpottaa ruunan oloa muuten. BackOnTrackin selkäpatja on ainakin kovassa käytössä!

Kaikessa on se kultainen reuna, sillä tämä selittää paljon. Akroa on pidetty ”vain kömpelönä”, mutta ei varsinaisesti mistään kipeänä. Hyvä, että saimme selvyyttä ja vahvistusta SI-nivelen oireiluun. Ruuna on minulle erittäin rakas ja tärkeä kaikin puolin, siksi tällaiset säikäyttävät pahasti. Google osasi myös antaa tietoa ”Hunter’s Bump” -vaivasta, kannattaa joskus tutustua, vaikka liittyykin tähän keissiin vain löyhästi! Päivittelen Akron kuulumisia myöhemmin tänne sekä someen. 🙂

P.S. Mikäli et jaksa käydä täällä kyttäämässä ja haluat saada sähköpostiisi ilmoituksen blogini uusista postauksista, käy laittamassa ilmoitukset tulille palkissa olevasta linkistä!

You Might Also Like

Leave a Reply