Satulahuopia ei voi koskaan olla liikaa?

Kyllä voi!

Siinä vaiheessa, kun omistaa pienen myymälän verran satulahuopia, alkaa likaisten huopien polttaminen roviolla olla helpompi vaihtoehto kuin pesu… Parin vuoden aikana saunan eteiseen on kertynyt vino pino likaisia satulahuopia, joskus laskin määrän olevan lähemmän 100 kpl. Muutamia on pesty silloin tällöin pesukoneessa, muuten olen tyhmänä ostanut uusia tilalle.

Tovi sitten ostin mattojen pesuun tarkoitetun varrellisen harjan ja aloin pestä huopia kotipihalla pienen raivon saattelemana. Puuritilä, mäntysuopaa ja harja – helposti menee kymmenen huopaa päivässä, vaikka selkä ei ole priimaa. Tavoitteena saada huopakasaa matalammaksi kesän aikana.

Satulahuovat ovat kieltämättä tärkeä osa ratsastajan varusteita ja niiden asianmukainen huolto on avain niiden pitkäikäisyyteen. Etenkin kesällä huopia joutuu vaihtamaan tiuhaan hien ja lian takia. Pesemällä satulahuovat säännöllisesti saa pois juurikin sen lian ja hien, jotka voivat vahingoittaa materiaaleja. Nykyään satulahuovat eivät ole mitään halpoja, suositut merkit voivat maksaa maltaita.

Satulahuopien pesu

Satulahuopien pesu on välttämätöntä, jotta ne pysyy hyvässä kunnossa. Lisäksi huopien pesu auttaa poistamaan bakteerit. Tämä on erityisen tärkeää, jos satulahuovat ovat yleisessä käytössä muiden ratsastajien kanssa tai niitä käytetään useammalla hevosella.

Vaikka satulahuopien pesu on hyödyllistä, on myös tärkeää välttää yleisimpiä virheitä pesussa. Ensinnäkin, vältä käyttämästä liian kuumaa vettä pesemiseen, koska se voi vahingoittaa tiettyjä materiaaleja. Käytä sen sijaan haaleaa vettä ja hellävaraista pesuainetta. Älä hankaa huopia liian voimakkaasti pesun aikana. Liian voimakas hankaaminen voi heikentää materiaalin kestävyyttä. Pehmeää harja tai sieni kelpaa ja pese kevyin pyörivin liikkein.

Vältä kuivausrumpua satulahuopien kuivaamisessa. Kuuma ilma ja voimakas pyöritys saattavat vahingoittaa satulahuopia. Sen sijaan anna niiden kuivua ilmavasti varjoisassa paikassa. Tämä auttaa säilyttämään alkuperäisen muodon ja koon.

Vinkkejä huopien hoitoon

Ennen pesua harjaa ylimääräinen lika ja pöly satulahuovista. Tämä auttaa estämään lian leviämisen pesun aikana ja vähentää pesuaineen tarvetta. Mäntysuopa sopii hyvin pesuaineeksi. Varmista, että pesuaine on huuhdeltu perusteellisesti huovista pesun jälkeen.

Tai, jos olet, kuten minä, etkä halua pestä satulahuopia itse, voi hyödyntää pesulapalveluja. Pesuloissa on ammattitaitoista henkilökuntaa, joka tietää, miten huovat puhdistetaan. Hinta vaan on usein aika huima ja kaikki pesulat eivät allergiasyistä ota hevosvarusteita pesuun.

Oikea säilytys on tärkeää pitkäikäisyyden kannalta. Kun satulahuovat eivät ole käytössä, säilytä ne kuivassa ja ilmavassa paikassa. Vältä kosteutta ja suoraa auringonvaloa, jotka voivat vahingoittaa materiaaleja. Huopien vaurioituminen käytön aikana voidaan estää oikeilla toimenpiteillä. Ensinnäkin, varmista, että satula on sovitettu oikein ja sopii hevosen selkään. Huonosti istuva satula voi aiheuttaa painetta ja hangata huovan kanssa.

Satulahuopaa käytetään ihan syystä satulan ja hevosen selän välissä. Satulahuopa auttaa vähentämään hankausta ja se myös imee hikeä ja kosteutta, mikä auttaa pitämään satulan kunnossa.

Kuvituskuvat: Penina Peltonen, Pixabay

You Might Also Like

  1. Nettikiusaaminen hevosalalla - Keppiä ja porkkanaa

    […] jo monella tallilla ja ratsastuskoululla on rajoitettu tuntien kuvaamista, mutta kieltoa on mahdotonta asettaa julkisiin tapahtumiin, kuten […]